Toldboden 1, 5. sal B
8800 Viborg

Rodbehandling

I forbindelse med rodbehandlinger tænker de fleste mennesker, at det er en smertefuld og ubehagelig procedure, der blot skal overstås. Men faktisk er en rodbehandling en effektiv behandling af tandrodsbetændelse, der kan redde en tand, der ellers skulle trækkes ud.

Hos Tandlægecentret Viborg er vi eksperter i at udføre succesfulde rodbehandlinger, og vi disponerer over det nyeste udstyr og materialer, præcision og tålmodighed så du får det bedst mulige resultat af behandlingen.

Hvad er en rodbehandling?

Hvis man oplever at have smerter fra følsomme tandhalse eller revnede tænder, kan det i nogle tilfælde kun fjernes ved, at man udfører en rodbehandlingen af tanden.

Behovet for at udføre en rodbehandling opstår oftest i forbindelse med et cariesangreb (hul i tanden), der når igennem tandbenet og ind til nerven, så bakterier kan trænge ind og give betændelse i nerven.

Der kan også være behov for rodbehandling, hvis der tidligere har været et dybt hul i tanden, hvor fyldningen ligger tæt på nerven, eller hvis tanden har fået et slag (traume), som er behandlet med en krone, hvor nerven er blevet ødelagt, og bakterier herefter har sat sig i det døde tandvæv. Formålet med en rodbehandling er dermed at fjerne det døde nervevæv fra tandens rodkanal.

Det er dermed bakterier og affaldsstoffer, der forårsager betændelse i tandnerven. Hvis ikke betændelsen behandles med en rodbehandling, kan betændelse sprede sig og udvikle sig til rodspidsbetændelse.

Ved selve rodbehandlingen udrenses tandens rodkanaler, som derefter fyldes med et gummimateriale. De tilbageværende bakterier i kanalen/kæbeknoglen vil derefter blive nedbrudt af kroppens immunforsvar, og knoglen heler op.

I nogle tilfælde kan der også være dannet en cyste omkring rodspidsen, som har afgrænset og indkapslet betændelsen. En cyste er ikke farlig og kan behandles med en cysteoperation.

Symptomer på tandrodsbetændelse

Næsten alle mennesker vil opleve at få tandrodsbetændelse en eller flere gange i livet. Den bedste forebyggelse mod tandrodsbetændelse er ved at undgå huller i tænderne, eller at få lavet hullerne hurtigt, så de ikke når at blive for store til, at bakterier kan trænge ind i tandroden.

Oftest opdages betændelse ved et røntgenbillede taget hos tandlægen, da der ikke altid vil være symptomer at mærke. Uanset om du har symptomer eller ej, skal tandrodsbetændelse behandles hurtigst muligt.

Det er derfor vigtigt, at du går til dine jævnlige tandeftersyn for at opdage eventuelle huller i tænderne samt andre tandproblemer.

Symptomer på tandrodsbetændelse kan være:

  • Ømhed/smerte ved tygning
  • Kontante, dunkende smerter
  • Tanden føles højere end andre tænder ved sammenbid
  • Tanden kan ændre farve
  • Der går hul på en tandbyld, som der kommer pus ud fra, der smager dårligt
  • Ømhed ved synkning
  • Ømhed og hævelse under kæben
  • Generel dårlig smag i munden

Hvordan foregår en rodbehandling?

Selve rodbehandlingen er normalt en helt ukompliceret procedure, men det kan være en relativt tidskrævende behandling, hvor præcision og tålmodighed er nødvendig for resultatet. Der kan også godt opstå rodbetændelse på en allerede behandlet tand.

Behandlingen af betændelsen skelnes mellem, om det er første gang, tanden skal rodbehandles, eller om den tidligere har været rodbehandlet.

Behandlingen kan foregå under lokalbedøvelse, så du får så smertefri en behandling som muligt. En rodbehandling gør derfor ikke ondt.

Førstegangsrodbehandling af tand

For at fjerne det døde nervevæv bruger tandlægen lange, tynde file til at rapse væggene i rodkanalen med. Rodkanalen skylles også med en desinficerende væske undervejs. Til slut tørlægges rodkanelen og forsegles med et gummiagtigt materiale.

Efter behandlingen tages der røntgenbilleder, og tanden bliver bygget op med en ny fyldning eller en tandkrone.

Flergangsrodbehandling af tand

Hvis der fortsat gemmer sig dødt væv og bakterier i krogene af rodkanalen, kan det være nødvendigt med endnu en behandling. Her kan tandlægen vælge at foretage en ny rodbehandling, gennemføre en rodspidsoperation eller trække tanden helt ud.

Din tandlæge vil vurdere, hvilken behandling der er den bedste for dig i din konkrete situation. Kontakt os, hvis du har spørgsmål til rodbehandling.

Pris på rodbehandling

Prisen på en rodbehandling varierer alt efter, hvilke(n) rodkanal(er) der er tale om, samt hvor i munden de er placeret. En rodbehandling af fortand i 1 kanal koster fra 900,- til 1475,-, og en rodbehandling af kindtand i 3 kanaler koster fra 2300,- til 3000,-.

Du kan finde flere informationer om vores priser på vores pris-side, eller du kan kontakte os for at få et uforpligtende prisoverslag på en rodbehandling hos Tandlægecentret Viborg.

Alle priser er ekskl. bedøvelse.

Få rodbehandling af højeste kvalitet hos Tandlægecentret Viborg

Hos Tandlægecentret Viborg står vores professionelle tandlægeteam klar til at tage imod dig og hjælpe med din rodbehandling.

Vi har erfaringen, de faglige kompetencer, det bedste udstyr og de nyeste teknikker til at udføre behandlingen med, så du får det bedst mulige slutresultat. Hos os er du derfor i trygge hænder.

Kontakt os og hør mere omkring, hvordan vi kan hjælpe dig. 

Høj kvalitet og faglighed til en fair pris
Vi anvender de nyeste teknologier og veldokumenterede materialer
Smertefri, tryg og nærværende behandling

 Om os

Vi ønsker at være din foretrukne tandlæge i Viborg og yder en 
professionel behandling i et positivt miljø.

Åbningstider:

Mandag-Tirsdag:
Onsdag-Torsdag:
Fredag:
Kl. 8:00 - kl. 17:00
Kl. 8:00 - kl. 16:00
Kl. 8:00 - kl. 14:30

Telefontider:

Mandag:
Tirsdag:
Onsdag:
Torsdag:
Fredag:
Kl. 8:00 - kl. 17:00
Kl. 8:00 - kl. 17:00
Kl. 8:00 - kl. 15:15
Kl. 8:00 - kl. 16:00
Kl. 8:00 - kl. 14:30

Kontakt / Find os

Tandlægecentret Viborg Impantatcenter

Toldboden 1, 5. sal B
8800 Viborg
Tlf: 86 62 16 67 - 86 62 31 44
Mail: mail@tlcviborg.dk
Bestil tid